Ensimmäinen haastateltavamme on irkistä tuttu Sonkku, joka on harrastanut kirjakrossausta (bookcrossing) vuodesta 2007 lähtien. Aluksi hän rekisteröi vain kaksi kirjaa, mutta tammikuussa vuonna 2009 hän innostui harrastuksesta enemmän. Vuonna 2010 hän alkoi paasaamaan asiasta GMH:n foorumilla ja irc-kanavalla #gmh (IRCnet). Mitään suuria tunteita hän ei ole kohdannut, mutta nappaukset (joku löytää hänen kirjansa) yllättää aina iloisesti.
Lähetin Sonkulle eilen muutamia kysymyksiä Facebookin kautta, ja tänään sain vastaukset. Nopeaa toimintaa kuten Sonkulla aina. 🙂
Kauanko olet aktiivisesti harrastanut lukemista?
Opin lukemaan ekaluokkalaisena ja siitä asti olen lukemista harrastanut. Jo pienempänä kirjoista pidin ja vanhempani saivat lukea minulle paljon.
Mitkä ovat lempikirjasi? Kategoriasi?
Olen aika kaikkiruokainen kirjojen suhteen ja luen lähes mitä vaan. Nuorten kirjoja olen lukenut viime aikoina paljon. Fantasia-kirjat ovat uusin löytöni ja niitä myös luen paljon. Ikisuosikkejani kuitenkin ovat Torey Haydenin kirjat sekä Jean M. Untinen-Auelin Maan lapset -sarja, joita voin lukea usean kerran.
Koska aloitit bookcrossingin ja miksi? Miten löysit harrastuksen?
Olen rekisteröitynyt helmikuussa 2007, mutta silloin en kirjannut sivustolle kuin kaksi kirjaa enkä innostunut silloin harrastamaan. Tammikuussa 2009 olen aloittanut aktiivisesti harrastamaan. Luen paljon ja siitä syystä innostuin tästä harrastuksesta ja myöskin näin pääsin eroon kirjoista jotka olivat hyllyssäni tyhjän panttina, kun en niitä ole lukenut kuin kerran. Harrastuksen löysin aikanaan postcrossing harrastukseni kautta. Uuden heräämisen koin erään kirjafoorumin kautta.
Montako kirjaa olet lähettänyt ja vastaanottanut krossauksen kautta?
Olen vapauttanaut kaiken kaikkiaan 85 kirjaa, joista kuusi kontrolloidusti ja 79 villisti. Vapautettuja kirjoja on löydetty 22, joka sisältää nämä kontorolloidusti vapautetut eli villisti vapautetuista on löytynyt vain 16. Postin kautta lähetettyjä on vain nämä kuusi kontrolloidusti vapautettua kirjaa. Itse olen löytänyt 30 kirjaa, joista noin kymmenen on sellaisia jotka olen postin kautta saanut kontrolloituina vapautuksina. Muuta olen löytänyt jostain muualta.
Mitä tarkoittaa villi ja kontrolloitu vapautus?
Villi vapautus on sellainen joka jätetään vaan jonnekin paikkaan, ko. paikka mainitaan vapautusilmoituksessa. Kontrolloitu vapautus on taas sellainen josta on sovittu kahden krossaajan välillä.
Millaiset ”tunnukset” pistät kirjoihin, jotka kulkevat kauttasi?
Kirjoihin, jotka itse rekisteröin, laitan kanteen lapun, jossa kerrotaan, että kirja etsii lukijaa ja kehotetaan ottamaan kirja mukaan luettavaksi sekä kerrotaan että sisäkannesta löytyy lisätietoja sekä www.bookcrossing.com osoite löytyy lapusta. Sisäkanteen laitan lapun jossa kerrotaan enemmän bookcrossingista. Tässä lapussa on myös BCID, jonka avulla kirja tunnistetaan sivustolla sekä oma nimimerkkini.
Paljonko harrastukseen on mennyt rahaa?
Muutama satanen on uponnut tähän harrastukseen. Kirjat olen hankkinut alennusmyynneistä, huuto.netistä sekä kirjastojen poistomyynneistä, joissa kirjalle ei tule paljon hintaa. Myös muutamissa kirjastoissa on kirjanvaihtohyllyjä joista kirjoja saa ottaa mukaansa ilmaiseksi. Näitäkin olen hyväkseni käyttänyt.
Kuinka monta kirjaa omistat?
Omassa henkilökohtaisessa kirjahyllyssäni on noin 200 kirjaa, sen lisäksi on vielä bookcrossing-kirjat joita on suunnilleen saman verran.
Loppusanat
Kiitos Sonkku vastauksistasi. Sonkun löytää kanavalta #gmh @ IRCnet. Jos haluat aloittaa oman krossauksesi niin voit liittyä joukkoon painamalla tästä. Tuo linkki antaa Sonkulle vain mahdollisuuden nähdä moniko on tuon linkin kautta rekisteröitynyt ja moniko on käynyt tutustumassa sivuihin. Mitään todellista hyötyä tuosta linkistä ei saa, joten suosittelen käyttämään sitä jos haluatte rekisteröityä palveluun. Pieni kiitos Sonkun vaivoista.
Itse omistan 18 suomalaista ja neljä enkkulaista kirjaa. Emännällä taas on kirjoja niin paljon, että en jaksa edes alkaa laskemaan, mutta suurin osa niistä on lemmikkioppaita, Egyptijuttuja tai pelikirjoja. Romaaneita hänellä on vain muutamia. Suurin osa minun kirjoistani olisi valmiita vapautettavaksi, mutta en jaksaisi kirjoittaa kaikkiin jotain sepustusta ja päällystää. Laiska olen aina joskus. Ei tosin ole tulostintakaan eli pitäisi itse kirjoitella kaikki.
Yksi vastaus artikkeliin “BookCrossing: haastattelussa Sonkku”
Kommentit on suljettu.