Lähestyin Sosiaalisesti rajoittuneet -sarjakuvan tekijöitä mailitse haastattelun merkeissä, ja toinen sarjiksen käsikirjoittajista suostui puhumaan koko porukan puolesta. Vastaajana toimii siis Ossi Mäntylahti, koska Piiran veljekset ovat ujoa porukkaa. Piirat antavat taiteen puhua puolestaan. Kysymykset ovat kuitenkin tarkoitettu kaikille.
Sosiaalisesti rajoittuneet on suomalainen IT-aiheinen nettisarjakuva jota alettiin julkaisemaan 20.9.2000. Vuonna 2004 Sosiaalisesti rajoittuneet sai ihka oman suomalaisen verkkotunnuksensa, sosiaalisestirajoittuneet.fi. Sarjakuva ilmestyy yleensä päivittäin, mutta joskus lukijakunta joutuu kärsimään pienistä pausseista. Vuosien varrella hahmot ja aiheet ovat muuttuneet, mutta edelleen käyn lähes päivittäin tutkimassa uusimman sarjiksen.
Sosiaalisesti rajoittuneet kertoo IT-alan ihmisten työstä ja elämästä. Sarjan sankareina esiintyvät ohjelmoijamestarit C ja Plus. Yhdessä he muodostavat taisteluparin C++. Nörttien työpaikalle bisnesasennetta tuovat firman pomot ja viehkeyttä puolestaan lähettityttö Iipee, myyntijohtaja eLisa sekä miespuolinen Blondisihteeri. Nörttien luja usko tietotekniikan kaikkivoipaisuuteen tarjoaa luonnollisen ja herkullisen asetelman. IT-alan ihmiset osaavat nauraa itselleen.
Alla 22.09.2000 julkaistu strippi.
Lukijatutkimuksen mukaan sarjakuvaa seuraavista on 63% yli 18-vuotiaita. Lukijoiden keski-ikä on 22.6 vuotta ja suurinosa heistä on miehiä (90%). Vierailuja on kuukaudessa yli 250000, ja kullakin käyntikerralla lukijat viettävät sivustolla keskimäärin 9 minuuttia. 64% käy sivulla aina kun uusi sarjakuva ilmestyy.
Noh, pidemmittä puheitta: Ole hyvä, herra Mäntylahti!
Sosiaalisesti rajoittuneet: Haastattelussa Ossi Mäntylahti
Tekijöistä sekä Pekka että Jukka Piira ovat kummatkin erittäin taiteellisia ja visuaalisesti lahjakkaita. Erityisesti Jukka. Allekirjoittanut toimii käsikirjoittajana ja yleismiehenä. Lisäksi porukassa on mukana Kenneth ”Kennu” Falck, joka on ollut aktiivinen taustajärjestelmien ja tekniikan kehittämisessä. Viralliselta titteliltäni minä olen vissiin julkaisija, kun sellainen vastuupositio nykyään webbisivuilla pitää olla.
Ensimmäinen julkaistu Sosiaalisesti rajoittuneiden sarjakuva on Elisa.
Olikos herroilla toiveammattia pikkuisena ja mitäs teistä lopulta tuli?
Tietotekniikka on ollut meille kaikille armas harrastus, josta tuli loppujen lopuksi töitä.
Miten saitte idean sosiaalisesti rajoittuneeseen nörttisarjikseen?
Sosiaalisesti rajoittuneet aloitti julkaisunsa Sunpoint.net -portaalin suojissa. Halusimme tuottaa portaaliin uniikkia sisältöä ja aika (vuosituhannen vaihde) oli varsin kypsä myös nörttien näkemyksen julistamiselle.
Onko teillä esikuvia, jotka ovat innoittaneet?
Suomalaisista sarjakuvista B. Virtanen ja ulkomaisista Dilbert. Näissä tosin on se merkittävä ero, että päähenkilöt inhoavat töissään oloa ja ovat siellä pakosta. C ja Plus puolestaan rakastavat töitään.
Miten nörttisarjiksesta tuli näin suosittu?
Voisin väittää, että saatamme puhutella kohdeyleisöä oikein.
Miten toteutatte sarjakuvan teknisesti? Mimmoista tekniikkaa käytätte piirtämisessä ja kauanko yhden sarjiksen piirtämiseen menee aikaa?
Tästä on tarkempi esittely esittelysarjassa, joka alkaa tästä linkistä.
Sarjakuvat tehdään puoliksi paperilla + kynällä ja puoliksi tietokoneella. Luonnostelu lyijykynällä, puhtaaksipiirto musteella. Sitten skannaus ja loppuun käsittely tietokoneella.
Mikä on paras paikka piirtää sarjakuvia?
Piirtämiseen soveltuu parhaiten kallistettu piirtopöytä.
Piirrättekö muuta kuin Sosiaalisesti rajoittunutta?
Emme. Sosiaalisesti rajoittuneissa itsessään on tarpeeksi tekemistä.
Onko teillä kokemusta tietokoneeseen liitettävästä piirustusalustasta?
Kyllä, mutta toistaiseksi ne eivät ole tarjonneet yhtä hyvää piirtokokemusta, kuin kynällä ja paperilla.
Mistä kaikki ideat sarjakuviin tulee?
Kiistämme jyrkästi kaikki yhtäläisyydet tositapahtumiin. Kaikki on puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Yhtä ainuttakaan todellisuuden tapahtumaa ei ole referoitu sarjakuvassa!
Mitkä ovat suurimmat saavutuksenne sarjakuva-alalla?
Sarjakuvastrippi Poreallasbileet on varmasti Suomen webbisarjakuvahistorian tuotantokustannuksiltaan kallein. Jouduimme kuluttamaan runsain mitoin aitoa Pepsi Maxia, jotta saimme C:n ja Plussan altaaseen.
Mimmoisia tuntemuksia lukijoiden kirjoittama arvostelu saa aikaan?
Kiitämme kaikista kommenteista. Lukijoitten mielipiteet ovat meille tärkeät. Jopa niin tärkeät, että otamme sen huomioon sarjakuvan sisällössä ja vielä moneen otteeseen.
Sarjakuva on edennyt pahasti sosiaalittomuudesta sosiaalisuuteen. Enää ei edes pahimmat nörtit ole yksin. Onko tekijöillä jotain sanottavaa tähän?
Kiistämme jyrkästi C:n, Plussan ym. myönteisten osakeoptiosalkkujen kurssikehityksen vaikutuksen tähän. Katsos kaikki naiset eivät valitse miehiä ulkonäön perusteella. Myös sisäiset arvot ratkaisevat.
Pipsa on pahasti syrjäyttänyt toimiston kestonörtit, taistelupari onkin jo palkattomana, joten näemmekö vielä kaksikkoa koodaamassa, pelaamassa ja huvittamassa lukijoita? Ei kai kaksikon vähäinen ruutuaika ole pysyvää?
Älä huoli…
Mikä on Sosiaalisesti rajoittuneen tulevaisuus? Onko suuria muutoksia luvassa?
On, mutta puhumme niistä mielellämme vasta, kun on jotain konkreettista kerrottavaa.
Koska sarjakuvalehti tai -kirja ilmestyy vanhoista sarjiksista?
Tämä on aika vaikea kysymys. Tällainen kirja ilmestyy heti, kun sille löytyy kustantaja.
Ongelmana kirjajulkaisun kanssa on yksinkertaisesti raha. Koska Sosiaalisesti rajoittuneet on tehty alun alkaenkin värisarjakuvana, pitäisi albumi myös tehdä nelivärisellä painatuksella. Tämä on merkittävästi kalliimpaa, kuin mustavalkopainatus. Käytännössä puhuisimme noin 2-4 euron painokustannuksista per albumi ja jotta albumijulkaisusta jäisi jotain käteenkin, täytyisi painatuserän myös olla tuhansia kappaleita. Näin liikutaan siis helposti noin 5 – 10 000 euron kerta-investoinnissa. Tietysti jos albumeja saisi kaupaksi koko painoksen 7-8 euron hinnalla, hommasta jäisi ihan hyvin käteen. Mutta tässä on jo aika monta jossia.
Tuoko tissit lisää lukijoita ja aktivoivatko ne vanhoja lukijoita uudestaan aktiiviseksi? Vai onko niiden tarkoitus vain avata tuottajien haaveita?
Tissit esiintyivät Sosiaalisesti rajoittuneissa ensimmäistä kertaa stripissä Edit… Undo. Strippi julkaistiin alun perin 26.9.2000.
Jouduimme tuolloin harkitsemaan, piilottelisimmeko pikselinisät häveliäisyyssyistä, mutta päätimme olla sensuroimatta itseämme. Emme oikein nähneet moiselle itsesensuurille pointtia.
Jos joku loukkaantuu pikkutuhmista _piirros_kuvista, ongelma on enemmän kyllä katsojassa kuin tekijöissä.
Mitä hyvä sarjakuva vaatii?
Sarjakuvan oleellisin asia on hyvä käsikirjoitus. Sarjakuva taiteen muotona on ilmaisua ja ilman sisältöä – siis sitä mitä ilmaista – koko homma jää ontoksi kuminaksi. Sarjakuva vaatii myös hyvää teknistä ulostuloa, kuten mikä tahansa taidemuoto. Jos ei osaa piirtää, piirrostaiteen julkitulo on huono ja homma näyttää amatöörimäiseltä.
Mimmoisia vinkkejä antaisit harrastuksesta kiinnostuneille?
KIRJOITA käsikirjoitukset ylös tietokoneelle. Siis kirjoita mitä kussakin stripin ruudussa tapahtuu. Kirjoita myös repliikit. Hio tätä käsikirjoitusta, kunnes piirtäminen on helpoin vaihe.
Älä ahnehdi liikaa. Tee mieluummin joukko hyvin tehtyjä strippejä (tms.) ja lopeta sitten, kuin yet-another webbisarjakuva, joka ei päivity ensimmäisen kuukauden jälkeen.
Mitä kirjallisuutta tai nettisivustoja suosittelisitte uusille harrastajille?
Yksi on ylitse muiden: Scott McCloudin Understanding Comics (Google).
Paljonko tämä harrastus maksaa teille ja tienaatteko harrastuksella jotain?
Tienaamme hommalla sen verran, että kakkukahvit on varaa juoda silloin tällöin. Suomenkielisellä markkinoilla ei kuitenkaan kannata hirveästi elätellä toiveita sarjakuvataiteilusta ansioammattina. 95% mainostuloista tulee bannerimainoksista. Meillä on sivustolla yksi banneripaikka.
Haluatteko lähettää terkkuja lukijoille?
Lämmin kiitos kaikille Firefoxin AdBlock-laajennus päällä sosraj.fi-sivustolla surfaaville. Blokkaamalla sen *yhden* *ainoan*
*mainoksen* sivulta annatte tekijöille merkittävän signaalin arvostuksesta.
Vielä lämpimämpi kiitos Matin Maapallon Sarjisbortaalin kaltaisille moraalittomille nilviäisille, jotka varastavat sisällön sarjakuvasivustoilta ja esittävät sen omana sisältönään. Emme ole halunneet tarkoituksella lähteä estämään hotlinkitystä, koska siinä on suuri vaara false positive -virheille. Mutta mieli olisi tehnyt pariinkin kertaan.
Sosiaalisesti rajoittuneet netissä
Loppusanat
Kiitoksia haastattelusta.
Voisin tähän loppuun vielä todeta, että ensimmäisen kerran tissit esiintyi sarjakuvassa sarjakuvan toisessa jaksossa nimeltä Bittimies ja Playboy jos lehtikuvat lasketaan mukaan.
Matin maapallo on ajettu alas jo aikaisemmin tänä vuonna eikä kyseinen palvelu edes julkaissut Sosiaalisesti rajoittunutta vaikka muita suosittuja julkaisikin. Sen sijaan samanlainen palvelu Sarjis.info on vielä olemassa, ja siellä on Sosiaalisesti rajoittuneet mukana.
Olen syvästi pahoillani siitä, että minäkin olen heikkoina hetkinä turvautunut Firefoxin Adblock Plus -lisäosaan, joka noita mainoksia blokkailee. Toivottavasti osa lukijoista klikkailee aktiivisesti bannereita, että tämän loistavan sarjakuvan tuottajat saavat kahvinsa.