Geokätköily (geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Suunnistus yhdistettynä aarteenetsintään eli harrastus tarjoaa reipasta ulkoilua ja onnistumisen riemua (jos sattuu kätkön löytämään). Kätkön kuvauksessa kerrotaan tarvittavat vihjeet, lähestymisohjeet ja koordinaatit. Harrastus sopii koko perheelle.
Koko harrastuksen ydin on siis kätköjen etsiminen. Kätköt ovat piilotettu julkisiin paikkoihin mihin kaikilla on mahdollisuus päästä. Helpoimmat kätköt löytyy metsästä tai tien varrella olevasta puusta, mutta koska helpot kätköt eivät ole kaikkien mieleen niin harrastajat ovat piilottaneet kätköjä myös vaikeisiin paikkoihin kuten kalliokiipeilyä tai sukeltamista vaativiin piiloihin. Geokätköily tarjoaa myös pulmatehtäviä missä ensimmäisestä kätköstä löytyy vihje seuraavaan. Harrastus tarjoaa jokaiselle jotain erikoista ja mukavaa.
Harrastamisen aloittamiseen ei tarvitse mitään laitteita vaikka GPS-paikannin onkin oiva apuväline retkillä.
Kätkön vaikeusaste (difficulty) kertoo kätkön vaikeuden, mutta siihen ei ole aina luottamista, koska se on kätkön tekijän oma arvio. Jos kätkön tekijä on erittäin kokenut niin hänelle kätkö voi olla todella helppo, mutta aloittelijalle kätkö voi olla vaikeampi löytää. Kätkö arvioidaan asteikolla 1-5, jossa viisi on vaikein.
Aloittelijoiden kannattaa ensin etsiä vihreitä kuvakkeita, normipiiloja, ja harjoitella vaikeustasoltaan helppojen kanssa. Pienellä harjoituksella oppii purkkeja etsimään oikeasta paikasta.
Sivusto Geocaching.com toimii kansainvälisenä keskuspaikkana harrastajille, mutta tämän kanssa yhteistyössä toimii myös suomalainen Geocache.fi. Voit käyttää Geocaching.com-sivustoa vaikka ei omistaisi tunnuksia Geocache.fi-sivustolle, mutta suomalaista palvelua ei voi käyttää ilman enkkulaista. Näiden sivustojen tietokannoista pitäisi löytyä kaikki suomalaiset kätköt, ja Geocaching.com tarjoaa myös lähes kaikki ulkomaalaiset kätköt. Sivustojen luotettavuus perustuu aktiivisten käyttäjien merkintöihin ja ilmoituksiin kätköpaikoista.
Miten harrastamaan?
Ensimmäinen tehtävä on rekisteröityä sivustolle Geocaching.com. Valitse ilmainen ”Basic Membership”, koska et tiedä vielä paljonko aiot tätä harrastaa. Miksi maksaa turhasta jos ei käyttöä tule tarpeeksi? Aivan, ilmainen versio on tässä vaiheessa paras vaihtoehto. Täytä tarvittavat tiedot lomakkeessa ja paina ”Create My Account”.
Kirjauduttuasi sisään sinulla on mahdollisuus etsiä geokätköjä. Klikkaa vasemmasta kulmasta ”HIDE & SEEK A CACHE” mikä vie sinut etsintäsivulle. Tällä sivulla voit etsiä osoitteen, postinumeron tai maan mukaan kätköjä. Suosittelen käyttämään omaa katuosoitetta tai postinumeroa niin saat lähialueen kätköt näkyviin. Jos kaikki meni oikein niin sait listauksen kätköistä.
Suosittelen aloittelijalle vihreitä bokseja eli normikätköjä. Description kertoo missä kätkö on ja Last Found kertoo kätkön viimeisen tarkastuksen (milloin joku on kätköllä viimeksi käynyt). Klikkaamalla Description-linkkiä pääset kätkön kuvaukseen missä kerrotaan kaikki olennainen kätköstä.
Navigaattori tai paikannin on hyvä olla olemassa, koska se helpottaa kummasti elämää. Kätköjä on mahdollista löytää myös ilman näitä laitteita ottamalla suuntaa läheisistä rakennuksista tai teistä ja käyttämällä normaalia karttaa.
Aktiivisen harrastajan kannattaa hankkia puhelimeensa joku harrastusta helpottava softa. Trimblen Geocache Navigator ja Geocaching Live ovat hyviä ohjelmia alan harrastajille, mutta TGN on nykyään maksullinen. GL on maksuton.
Kätkötyypit
Peruskätkö (Traditional cache)
Tämä on suosituin kätkötyyppi piilotettujen kätköjen määrällä mitattuna. Kätkökuvauksessa on oikea koordinaatti, lähestymisohjeet ja Google Maps näyttää sijainnin kartalla. Voiko olla helpompaa?
Multikätkö (Multi-cache)
Kätkön löytäminen edellyttää käymistä monissa paikoissa vinkkejä tai koordinaatteja etsimässä. Tyypillisen multikätkön aloituskoordinaatteihin on piilotettu koordinaatit seuraavalle välipisteelle tai suoraan kätkörasialle. Multikätköjen alaryhmäksi ovat muodostuneet niin sanotut laskumultit, joissa välipisteiltä on laskettava annettujen ohjeiden mukaan kohteita, esimerkiksi tietyn kyltin kirjainten lukumäärä. Näistä tiedoista geokätköilijä voi laskea kätkön lopulliset koordinaatit.
Mysteerikätkö (pulmakätkö, Unknown cache, Mystery cache)
Nämä kätköt kaipaavat vähän salapoliisitaitoja, koska näiden löytämiseksi on ratkaistava pulma tai keksittävä puuttuvat tiedot vinkeistä. Ratkaisun tuloksena saadaan selville kätkön koordinaatit. Kätköt vaihtelevat aihealueen ja vaikeuden mukaan. Aloituskoordinaatit vievät usein johonkin paikkaan missä pitää laskea jotain tai aivan turhaan paikkaan mikä ei ole ratkaisun kannalta olennainen. Näihin kätköihin luokittuu myös ne kätköt missä koordinaatit kertovat oikean paikan, mutta kätköä ei saa auki ilman pulman ratkaisua.
Maisemakätkö (geokohde, maakätkö, Earthcache)
Etsijän tulee vierailla koordinaattien ilmoittamassa paikassa ja osoittaa käyntinsä suorittamalla kätkökuvauksessa kerrottu tehtävä. Geologisesti mielenkiintoisia paikkoja eli mahdollisesti valokuvaaminen tai muu vastaava tehtävä.
Geolodju (engl. Letterbox hybrid)
Peruskätkön muunnelma, lodjun ja geokätkön yhdistelmä. Geolodjun täytyy olla saavutettavissa myös ilman koordinaatteja vihjeiden perusteella, mutta geokätköilijät voivat hakea sen pelkillä koordinaateillakin, mikäli koordinaatit osoittavat suoraan geolodjun kätkörasialle.
Wherigokätkö (Wherigo cache)
GPS-paikantimeen ladattavan ohjelman avulla tietyssä pisteessä ollessaan voi saada seuraavan pisteen koordinaatit tai tehtävän ratkaistavakseen.
Tapahtumakätkö (eventti, miitti, Event cache)
Kätköilijöiden tapahtuma missä kätköilijät etsivät tietylle alueelle piilotettuja kätköjä. Paikka on ilmoitettu tarkasti tai koordinaateilla. Tapahtumassa on yleensä kätköilyhenkistä pientä ohjelmaa, kisailuja, syömistä ja hauskaa yhdessäoloa, yleensä myös travel bugien vaihtelua. Tapahtumakätkön voi logata löydetyksi osallistumalla ensin tapahtumaan. Tapahtumassa piilotetaan yleensä yksi tai useampi jälkeläiskätkö. Helsingin Kaivopuistossa järjestetään vuosittain vappumiitti. Suurtapahtuma (megatapahtuma, megaeventti, Mega-event cache) on muuten sama, mutta osallistujia pitää vähintään olla 500 henkilöä.
Siivoustapahtuma (CITO, Cache In Trash Out Event)
Melko harvinainen siivoustapahtuma. Ohjelmaan kuuluu jonkin tietyn alueen puhdistaminen.
Virtuaalikätkö (lumekätkö, Virtual cache)
Kätkö missä ei ole kätkörasiaa, mutta koordinaattien osoittamassa pisteessä täytyy kuitenkin vierailla ja paikalta täytyy ottaa kuva tai tehdä jokin tehtävä. Virtuaalikätkön paikan voi joutua myös selvittämään annettujen tietojen ja paikan päältä löytyvien opastuksien perusteella. Geocaching.com ei enää hyväksy uusia virtuaalikätköjä.
Webbikamerakätkö (Webcam cache)
Nimensä mukaan paikan päältä pitää löytää kamera tai kameran kuvan mukaan pitää löytää paikka. Geocaching.com ei enää hyväksy uusia webbikamerakätköjä.
Aiheesta muualla