EuroBillTracker

Oletko koskaan miettinyt lompakossasi / taskussasi olevien setelien tarinaa? Missä ne ovat syntyneet ja missä kaikkialla ne ovat seikkailleet? Mihin ne päätyvät sinun jälkeesi?

EuroBillTracker (EBT) on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon vapaaehtoisprojekti, joka on omistautunut seuraamaan euro-seteleitä ympäri maailman.

Seteleistä kirjataan sarjanumero, arvo, setelin saantipaikka sekä vapaavalintainen kommentti. Rekisteröidyistä seteleistä EuroBillTracker ilmoittaa keillä muilla palvelun käyttäjillä sama seteli on ollut aiemmin. Käyttäjä saa tiedon myös valmistusmaasta ja -vuodesta. Palvelussa on myös tilastoja, jotka kertovat suuntaa antavasti euroseteleiden jakautumisen ja levinneisyyden euroalueella.

Tarkoitus ei ole kerätä jokaiselta kaverilta seteleitä ja naputtaa niiden tietoja tietokantaan vaan ainoastaan omia tai perheen seteleitä, omassa omistuksessa olevia.

Mitä tietoa setelit kertovat?

Setelien hajautuminen (esimerkki)
Jokaisella euromaalla on käytössään tietty sarjanumerojoukko. Tämän tiedon avulla on mahdollista selvittää, kuinka setelit kulkevat eri maiden välillä.

Setelien seuraaminen (esimerkki)
Kun sama seteli syötetään uudelleen, aiemmin setelin syöttäneet käyttäjät saavat sähköpostiviestin, jossa kerrotaan että seteli on taas löytynyt eli käyttäjä on saanut osuman. Näitä osumia voi tarkastella sivuston Tilastot-osasta.

Tilastot ja sijoitukset (esimerkki)
Kuka syöttää eniten seteleitä, mitkä maat ovat sijoittuneet parhaiten? Missä setelit tällä hetkellä sijaitsevat?

Osumaprosentti (esimerkki)
Tietojen pohjalta sivusto osaa laskea osumaprosenttia (hit ratio) eri paikkakunnille ja maille. Vihreät alueet ovat erittäin hyviä paikkoja saada osumia ja punaisilla ei osumia pahemmin tule.

Historiaa

Eurosetelit ja -kolikot tulivat kiertoon 1. tammikuuta 2002 ja EuroBillTracker on seurannut seteleitä siitä lähtien. Sivuston alkuperäinen luoja on Philippe Girolami. Anssi Johansson on auttanut sivuston ylläpitämisessä vuoden 2003 puolivälistä lähtien. Sivuston kääntämisestä ja monista muista tehtävistä huolehtivat aktiiviset EBT:n käyttäjät.

EuroBillTracker ei ole millään tavalla yhteydessä Euroopan unioniin, Euroopan keskuspankkiin tai muihin taloudellisiin instituutioihin. EBT:n käyttö on täysin ilmaista. Alla näkyy setelien määrän kasvu palvelussa.

  • 2010: 72 822 964 (maaliskuu)
  • 2008: 16 329 121
  • 2007: 14 673 135
  • 2006: 11 669 500
  • 2005: 7 601 920
  • 2004: 3 401 696
  • 2003: 1 036 955
  • 2002: 540 640

Video englanniksi

Aiheesta muualla