Tuning eli autojen virittely

Tuning on nykyään yleistä Suomessa ja maailmalla. Osien tilaaminen on helppoa ja nopeaa. Virittelyn kohteina kohteena olevia automerkkejä ovat Honda, Toyota, Nissan, Volkswagen ja BMW. Näille merkeille on Suomessa eniten osatarjontaa. Osia tehdään myös pitkälti itse, kuten puskureita ja jopa spoilereita.

Laadukkaat ja kalliimmat osat on yleensä tilattava ulkomailta. Tuningiin liittyy myös suuri ”underground”-kilpakulttuuri. Tuning on yleisesti nuorten miesten harrastus, mutta mukana on myös vanhempia sekä lisääntyvässä määrin myös naisia. Tuning on lähtöisin Japanista ja tullut Suomeen 1990-luvulla Yhdysvalloista. Myös saksalaisilla vaikutteilla ja alan julkaisuilla on ollut vahva vaikutus Suomen tuning-harrastuksen lähtökohtiin.

Myös muualla maailmalla tuning-harrastus on yhä suositumpaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osat ja autot ovat kysynnän takia halpoja. Amerikkalaisissa autoissa on useimmin enemmän erilaisia osia matalan verotuksen ja eri lakien takia. Autoihin yleensä kuuluu esim. DVD-soittimia ja näyttöjä, ylöspäinnousevia ovia, isoja alumiini- tai kromivanteita. Amerikassa on myös hyvin monta eri alakulttuuria tuningista. (Lähde: Wikipedia 2017)

Tuningissa on eri suuntauksia: Sleeper – Tehokas auto, Racer – Kilpa-automainen, Drifter – Kevyt, ( tehokas takavetoinen kilpa-auto), Showcar , Styling – Alakulttuuri, Rat , Stance – Alakultturi,
OEM ja JDM (lähde Wikipedia)

Tuningista voit lukea lisää esimerkiksi Tuning.fi sivustolla, joka keskittyy aihesee. Tuning-autojen kuvia ja hintoja voi seurata esim Nettiautosta.

Tuning-tapahtumia jas muita autoalan kohtamiisia voit seurata https://www.autotapahtumat.com/ sivustolta Tuning.fi sivuston tapahtuma kalenterista

Tuning, Led-polttimot ja autovirittely

LED-valoilla ja polttimoilla toteutetut ovat tuning-autot ja yleistyneet varsinkin Showcar tyypisissä tuning autoissa.

Ledi-polttimoita  on myytävänä yleisimmin käytetyillä  kannoilla ja siten niitä voi asentaa tavallisiin kohteisiin normaali polttimoiden tilalle.  LED-polttimoiden valoteho oli pitkään riitämätön ajovaloiksi, mutta nyt markkoinoilta löytyy jo hyvin myös ajovaloiksi kelpaavia led-polttimoita joiden valoteho on esimerksi 4500 lumenia. ämä pystyvät jo korvaamaan ajovalojen halogeenipolttimot.

Moniin uusimpiin autoihin asennetaan nykyään jo tehtaalla LED-ajovalot, jotka autonvalmistaja on asentanut autoon jo valmistusvaiheessa. Nämä ovat tietenkin E-hyväksyttyjä ja laillisia.

Verkkokaupoista löytyy moni erilaisia LED-polttimoita jokaiseen eri hintaluokkaan. Kaikki yleisimmät kannat kuten H1, H4 ja H7 ovat saatavilla. Led- polttimot voi ostaa esimerkiksi verkkokaupasta kuten www.Xenonled.com , Motenet ja Biltema.

Fiat 600 on tuunattu ”makean” näköiseksi. Kuva: Carlos Delgado; CC-BY-SA Lähde: Wikipedia Commons